Beginnen met yoga

Zo doe je dat

Yoga heeft een geweldige reputatie. Het is goed voor lijf en leden, verdrijft stress en heeft – terecht – een trouwe schare volgers. Toch zijn veel mensen er huiverig voor. Welke is geschikt voor beginners? Welke kleding moet je aan? Moet je niet heel zweverig zijn voor yoga? Wil je wel beginnen maar weet je niet waar, en hoe, dan helpt Salland Zorgverzekeringen je graag op weg.

 

Yoga is niet zweverig

Veel mensen vinden yoga maar een zweverige boel. Dat is niet zo vreemd. De Dikke van Dale omschrijft yoga namelijk als ‘Indiase ascetische mystiek’. Best zweverig, toch? Natuurlijk zijn er lessen waar de wierook wordt aangestoken, er met klangschalen wordt gewerkt en iedereen wapperende kaftans draagt. Maar inmiddels is yoga veel breder geworden dan de officiële definitie. Yoga is er in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor ontspanning met yin yoga. Wil je fitter worden, kies je poweryoga. Met hangmatyoga kun je je acrobatisch uitleven en met core yoga train je de spieren in je romp. Het is een kwestie van uitproberen. En die wierook is geen verplichting.

Yoga is geen wedstrijd

Gedachtes als: ‘ik zie er vast niet uit in de Omlaagkijkende Hond’ of: ‘de anderen kunnen het vast allemaal veel beter’ kun je gewoon laten varen. Bij yoga begin je op je eigen niveau, of je nu een stijve hark bent of een topsporter. De uitdaging ligt er niet in beter te zijn dan een ander, maar in het pushen tegen je eigen grenzen. Met elke yogasessie wordt je een beetje leniger en sta je een beetje steviger op de mat. 

Yoga is écht gezond

Blijf binnen je eigen grenzen (poses moeten geen pijn doen!) en wat blijkt? Yoga doet goed. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat yoga een hele reeks gezondheidsvoordelen kan hebben. Yoga:is

  • stressverlagend
  • verbetert het evenwicht
  • is fitnessbevorderend
  • helpt op gewicht te blijven
  • verlicht migrainesymptomen
  • vermindert chronische rugpijn
  • heeft een positief effect op geheugen en aandacht bij ouderen

Zo begin je

Volg deze 5 stappen en je weet zeker dat je goed zit:

  1. Zoek een les gegeven door een ervaren instructeur. Tuurlijk kun je prima thuis yoga-en achter een YouTubefilmpje, maar als beginner is het aan te raden om eerst een cursus te volgen. Door de specifieke feedback van de instructeur leer je de oefeningen en poses correct uit te voeren.
  2. Heb je specifieke gezondheidsklachten, vraag dan na of de instructeur daar ervaring mee heeft. Op die manier weet je zeker dat er rekening wordt gehouden met jouw lijf en jouw grenzen.
  3. Boek een proefles.
  4. Draag lekker zittende kleding die niet te los zit – anders zakt je top over je hoofd wanneer je voorover buigt. Heb je nog geen mat? Je instructeur heeft er wel een te leen.
  5. Maak je geen zorgen dat je de poses nog niet kent. De eerste paar keren volg je gewoon de flow van de les en probeer je zoveel mogelijk details in je op te nemen. De rest komt vanzelf.

Ook interessant

Dutten is gezond voor brein

Dutten doet je brein goed

Middagslaapjes, we kennen ze van baby's en ouderen. Maar ook in de tussenliggende tijd is regelmatig dutten een goed idee. Je brein blijft er jong bij, zo liet onderzoek zien.

In 2.300 stappen naar een gezonder hart

Het hoeven er geen 10.000 te zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Al 2.300 stappen per dag zijn genoeg om je hart een boost te geven. Da's nog geen 2 kilometer.