Zintuiglijk-gehandicaptenzorg
Ben je slechtziend, blind, slechthorend en/of doof, of heb je een ernstige spraak-taalontwikkelingsstoornis? Dan heb je recht op zintuiglijk gehandicaptenzorg en opname daarvoor.
Het gaat om multidisciplinaire zorg die is gericht op het leren omgaan met, het opheffen of het compenseren van de beperking om zo zelfstandig mogelijk te leven. Multidisciplinaire zorg betekent dat er verschillende disciplines bij de behandeling betrokken zijn.
De zorg bestaat uit:
- onderzoek naar de aard en de ernst van jouw beperking
- behandelingen die zich richten op het psychisch leren omgaan met de beperking
- behandelingen die de beperking opheffen of compenseren en daarmee jouw zelfredzaamheid vergroten
- de medebehandeling van ouders/verzorgenden, kinderen en volwassenen om je heen. Zij leren vaardigheden in jouw belang. Deze medebehandeling valt onder de dekking van uw basisverzekering.
Wat krijg je vergoed?
Wanneer kom je voor vergoeding in aanmerking?
Voorwaarden voor het recht op de zorg bij een beperking bij het zien zijn:
- een gezichtsscherpte van < 0.3 aan het beste oog
- een gezichtsveld < 30 graden, of
- een gezichtsscherpte tussen 0.3 en 0.5 aan het beste oog met daardoor ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren
Voorwaarden voor het recht op de zorg bij een gehoorbeperking zijn:
- drempelverlies bij het audiogram is ten minste 35 dB, verkregen door het gehoorverlies bij frequenties van 1000, 2000 en 4000 Hz te middelen; of
- als het drempelverlies groter is dan 25 dB bij meting volgens de Fletcher index, het gemiddelde verlies bij frequenties van 500, 1000 en 2000 Hz
Voorwaarden voor het recht op de zorg bij ernstige spraak- en taalmoeilijkheden zijn:
- je bent maximaal 22 jaar oud
- je hebt ernstige problemen met het aanleren van jouw moedertaal door neurobiologische en/of neuropsychologische factoren. Andere problematiek (psychiatrisch, fysiologisch, neurologisch) moet ondergeschikt zijn aan de taalontwikkelingsstoornis
Eigen bijdrage
Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage voor zintuiglijk-gehandicaptenzorg.
Eigen risico
Als je 18 jaar of ouder bent, tellen de kosten mee voor het verplicht en het eventuele vrijwillig eigen risico.
Wat moet je regelen?
Je hebt een verwijzing nodig van een medisch specialist of van een klinisch fysicus-audioloog. Een tweede of volgende verwijzing moet je hebben van een medisch specialist, klinisch fysicus-audioloog, jeugdarts of huisarts.
Een tweede of volgende verwijzing is niet nodig als je een visuele beperking heeft en voldoet aan de volgende voorwaarden:
- je hebt al eerder zintuigelijk gehandicaptenzorg voor jouw visuele beperking ontvangen
- er is sprake van een verandering in jouw medische of persoonlijke situatie, waardoor je een nieuwe hulpvraag heeft
Kinderen jonger dan 18 met een nieuwe hulpvraag die het gevolg is van een voorspelbare behandelbehoefte doordat het kind opgroeit, hebben geen tweede verwijzing nodig.
Voor een opname voor zintuiglijk gehandicaptenzorg door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder moet je schriftelijke toestemming van ons hebben, voordat de opname is gestart. Bij de aanvraag moet je (een kopie van) het behandelplan meesturen.
Bij wie kun je terecht?
Een instelling voor zintuiglijk-gehandicaptenzorg mag de zorg verlenen en de opname bieden.
Let op
De informatie op deze pagina is een verkorte weergave van de vergoedingen en is bedoeld om je een eerste indruk te geven van de dekking. Je kunt alleen rechten ontlenen aan onze polisvoorwaarden 2025.
Jouw verzekering
Wil je weten hoe je verzekerd bent? In Mijn Salland vind je alle informatie over jouw eigen zorgverzekering.
Vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg
Kies je voor zorg uit de basisverzekering door een zorgaanbieder waarmee wij geen contract hebben afgesloten? Dan kan de vergoeding lager zijn dan het bedrag dat jouw zorgaanbieder in rekening brengt. Onze maximumtarieven voor basiszorg door niet-gecontracteerde zorgaanbieders vind je in onze tarievenlijsten 2025.