Preventieve voetzorg
Je hebt recht op preventieve voetzorg als je een verhoogd risico op het ontstaan van wonden die door alle huidlagen heen gaan (voetulcera) heeft, vanwege verlies van protectieve sensibiliteit van de voeten, verminderde doorbloeding van de voeten, een kwetsbare huid of verhoogde druk op de huid door ziekte of een medische behandeling. Voetulcera zijn diepe huidwonden aan de voet die vaak moeilijk genezen. Voetzorg die gericht is op het voorkomen van andere voetproblemen valt niet onder de preventieve voetzorg.
Een verhoogd risico op voetulcera kan bijvoorbeeld optreden bij:
- diabetes mellitus
- een inactieve Charcot-voet
- een voorgeschiedenis van een voetulcus (huidwond aan de voet) of amputatie
- eindstadium nierfalen of als u nierdialyse krijgt
- reumatoïde artritis met standsafwijking van de tenen
- neuropathie (zenuwschade) door chemotherapie
Preventieve voetzorg bestaat uit verschillende zorgonderdelen. De preventieve voetzorg is het totaalpakket aan werkzaamheden, zoals beschreven in het Standpunt voetzorg bij diabetes mellitus en de Notitie verduidelijking standpunt voetzorg voor mensen met diabetes mellitus van het Zorginstituut Nederland, en zoals beschreven binnen de zorgprofielen 1 tot en met 4 in de Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera 2019. Een individueel behandelplan bepaalt het aantal behandelingen dat je krijgt.
Bij het onderzoeken van jouw voeten wordt gebruik gemaakt van de Sims-classificatie om de risico’s op de aantasting van de voet weer te geven. Op basis van de Sims classificatie en andere factoren is de voetzorg onderverdeeld in de zorgprofielen. Jouw huisarts of podotherapeut stelt jouw zorgprofiel vast. De preventieve voetzorg omvat:
- jaarlijkse voetcontrole (screening) bestaande uit anamnese, onderzoek en risico-inventarisatie. Hierbij wordt nagegaan of en in welke mate er een verminderd gevoel, een verminderde doorbloeding, een kwetsbare huid en een verhoogde druk op de huid is.
- regelmatig gericht voetonderzoek, de daaruit voortvloeiende diagnostiek en behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen en de behandeling van risicofactoren. Je moet dan een matig verhoogd (Sims-Classificatie 1) of verhoogd risico (Sims-classificatie 2 en 3) hebben op ontstekingen, vaatproblemen en verlies van gevoel in uw voeten.
- voorlichting en het stimuleren van aanpassing van jouw leefstijl als onderdeel van de behandeling.
- advisering over geschikte schoenen.
Wat krijg je vergoed?
Onderstaand vindt je een overzicht in welke situatie je recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering en eventueel uit de aanvullende verzekeringen.
Pedicurebehandelingen bij verminderd gevoel in de voeten (perifere neuropathie), niet veroorzaakt door diabetes mellitus, worden niet meer vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen Plus en Top. Deze vergoeding valt voortaan de dekking van preventieve voetzorg (basisverzekering).
Reden voor behandeling | Vergoeding |
Zorgprofiel 0 | Geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering |
Zorgprofiel 1 | Recht op jaarlijks eenmalig voetonderzoek uit de basisverzekering |
Zorgprofiel 2 t/m 4 | Recht op zorg vanuit de basisverzekering |
Eigen bijdrage
Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage voor preventieve voetzorg.
Eigen risico
De kosten tellen niet mee voor het verplicht en eventueel vrijwillig eigen risico.
Wat moet u regelen?
Je moet een verwijzing hebben van een huisarts, medisch specialist, verpleegkundig specialist of physician's assistant voor preventieve voetzorg door een pedicure, registerpodoloog of podotherapeut.
Ga je naar een niet-gecontracteerde podotherapeut of registerpodoloog, dan moet je een kopie van de verwijzing meesturen bij het indienen van de eerste rekening. Op de rekening moet duidelijk staan welke zorg je hebt ontvangen.
Bij wie kun je terecht?
Deze zorgaanbieders mogen de zorg verlenen:
- Voor Sims classificatie 1 (zorgprofiel 1): een huisarts, podotherapeut, registerpodoloog of een pedicure
- Voor Sims classificatie 2 en 3 (zorgprofielen 2 tot en met 4): een huisarts, podotherapeut of registerpodoloog
Een pedicure mag de jaarlijkse voetcontrole voor Sims classificatie 1 (zorgprofiel 1) zelfstandig uitvoeren. Een pedicure mag zorg voor Sims classificatie 2 en 3 (zorgprofiel 2 en hoger) verlenen in opdracht van de podotherapeut of registerpodoloog. In dat geval is de podotherapeut of registerpodoloog de hoofdbehandelaar en brengt de podotherapeut de zorg in rekening.
Let op
De informatie op deze pagina is een verkorte weergave van de vergoedingen en is bedoeld om je een eerste indruk te geven van de dekking. Je kunt alleen rechten ontlenen aan onze polisvoorwaarden 2025.
Jouw verzekering
Wil je weten hoe je verzekerd bent? In Mijn Salland vind je alle informatie over jouw eigen zorgverzekering.
Vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg
Kies je voor zorg uit de basisverzekering door een zorgaanbieder waarmee wij geen contract hebben afgesloten? Dan kan de vergoeding lager zijn dan het bedrag dat jouw zorgaanbieder in rekening brengt. Onze maximumtarieven voor basiszorg door niet-gecontracteerde zorgaanbieders vind je in onze tarievenlijsten 2025.