Anticonceptiemiddelen
Wat krijg je vergoed?
Vanuit de basisverzekering kom je in aanmerking voor vergoeding van de door de overheid aangegeven anticonceptiemiddelen:
- als je jonger bent dan 21 jaar, of
- als de anticonceptiemiddelen nodig zijn voor de behandeling van bepaalde aandoeningen. De precieze voorwaarden lees je in bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Let op: Het condoom valt niet onder de door de overheid aangegeven anticonceptiemiddelen.
Heb je geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering? Als je 21 jaar of ouder bent, heb je vanuit de aanvullende verzekeringen recht op vergoeding van anticonceptiemiddelen. Anticonceptiemiddelen die voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking komen zijn:
- anticonceptiepil
- prikpil
- spiraal
- hormonale anticonceptiepleister
- hormoonring
- anticonceptiestaafje
- femcap
- siliconenkapje
Start en Extra: De vergoeding geldt voor de anticonceptiemiddelen en de wettelijke eigen bijdrage samen.
Per voorschrift vergoeden wij de anticonceptiepil voor een periode van maximaal 12 maanden. De kosten van het inbrengen van de middelen vergoeden wij niet.
Eigen bijdrage
Voor anticonceptiemiddelen geldt een wettelijke eigen bijdrage. Vanuit de aanvullende verzekeringen heb je recht op vergoeding van de wettelijke eigen bijdrage voor anticonceptiemiddelen.
Eigen risico
Ben je 18 jaar of ouder? Voor anticonceptiemiddelen vanuit de basisverzekering geldt verplicht eigen risico en eventueel vrijwillig eigen risico.
LET OP: Voor het plaatsen van een anticonceptiemiddel (bijvoorbeeld een spiraal) kun je terecht bij de huisarts of medisch specialist (bij een medische indicatie). De kosten hiervan worden vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten voor huisartsenzorg vallen niet onder het verplicht en vrijwillig eigen risico. Plaatst een medisch specialist de spiraal? Dan geldt er wel een eigen risico.
Ga je voor de anticonceptiemiddelen naar een gecontracteerde apotheek of een gecontracteerde apotheekhoudende huisarts, dan vallen de terhandstellingskosten van anticonceptiemiddelen niet onder het verplicht eigen risico.
Wat moet je regelen?
Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je voor anticonceptiemiddelen een recept nodig van een huisarts of medisch specialist.
Bij wie kun je terecht?
Met een recept kun je bij een apotheek of apotheekhoudende huisarts anticonceptiemiddelen afhalen.Let op
De informatie op deze pagina is een verkorte weergave van de vergoedingen en is bedoeld om je een eerste indruk te geven van de dekking. Je kunt alleen rechten ontlenen aan onze polisvoorwaarden 2025.
Jouw verzekering
Wil je weten hoe je verzekerd bent? In Mijn Salland vind je alle informatie over jouw eigen zorgverzekering.
Vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg
Kies je voor zorg uit de basisverzekering door een zorgaanbieder waarmee wij geen contract hebben afgesloten? Dan kan de vergoeding lager zijn dan het bedrag dat jouw zorgaanbieder in rekening brengt. Onze maximumtarieven voor basiszorg door niet-gecontracteerde zorgaanbieders vind je in onze tarievenlijsten 2025.