Medicijnen op de juiste manier innemen:
van levensbelang
Alles over verantwoord medicijngebruik
Ruim 60% van de Nederlanders gebruikt dagelijks medicijnen. Daarbij is het heel belangrijk dat de medicijnen op het juiste moment van de dag worden ingenomen, in de juiste dosis. Als je op de juiste manier recept- of zelfzorgmedicijnen gebruikt, ben je medicatietrouw. Toch worden veel medicijnen verkeerd ingenomen. In dat geval spreken we van medicatie-ontrouw. Wij geven informatie en tips voor een beter medicijngebruik.
50% van de medicatie wordt verkeerd ingenomen
Naar schatting wordt maar de helft van alle medicijnen die worden voorgeschreven, ook ingenomen zoals het moet. Dit kost niet alleen zo’n 1,5 miljard euro per jaar aan extra zorgkosten, het kan ook schadelijk zijn voor jou als patiënt.
Wat gaat er mis bij het innemen van medicijnen?
- Sommige mensen nemen het voorgeschreven medicijn helemaal niet
- De patiënt slikt te weinig medicijnen of juist te veel
- De patiënt slikt de medicijnen op het verkeerde tijdstip
- Sommigen stoppen te vroeg met het nemen van het medicijn of stoppen zonder overleg met hun arts
Wat zijn mogelijke gevolgen voor jou?
- De medicijnen werken niet of niet goed genoeg
- De bijwerkingen kunnen erger zijn
- De klacht of ziekte kan weer terugkomen
- Je kunt ziek worden van het medicijn zelf en zelfs in het ziekenhuis belanden
Zo neem je pillen en andere medicatie verantwoord in
Als je een medicijn voor de eerste keer meekrijgt, geeft een apotheekmedewerker hierover uitleg aan de balie in een adviesgesprek. Je krijgt dan informatie over de werking, dosering, bijwerkingen en wisselwerking met andere medicijnen die je gebruikt. De apotheek is verplicht dit adviesgesprek met jou te voeren en rekent hiervoor de zogenaamde terhandstellingskosten. Deze naam zie je terug op de rekening van Salland Zorgverzekeringen.
De instructies voor het innemen staan ook op het etiket gedrukt. Volg deze thuis op. Heb je de verpakking niet meer of snap je niet wat er op het etiket staat, dan kun je het volgende doen:
- Vraag bij de apotheek nogmaals om uitleg. Je kunt jevraag ook stellen aan de webapotheker.
- Vul de naam van het medicijn in op apotheek.nl/medicijnen. Daar vind je een schat aan nuttige informatie, op een begrijpelijke manier uitgelegd.
Stop nooit zomaar met een medicijn. Ook niet als je last hebt van bijwerkingen. Sommige medicijnen moeten rustig worden afgebouwd. Andere medicijnen moeten juist langere tijd of zelfs levenslang worden geslikt. Jouw huisarts weet er alles van. Overleg daarom eerst met de huisarts.
Maak je je zorgen om jouw medicatie? Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of al langer meer dan 10 medicijnen gebruikt (dit laatste wordt 'polyfarmacie' genoemd). Als je graag wilt dat jouw apotheker en huisarts naar jouw medicijnen kijken, vraag dit dan aan een van hen.
Wist je dat …
Salland Zorgverzekeringen dit jaar een pilot (proefproject) houdt voor verzekerden die een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) doorlopen als gevolg van hun overgewicht? Wij bieden hen ook een medicijnbeoordeling aan. Het kan namelijk zijn dat hun medicijnen de gezondheidsverbetering (het afvallen en/of meer bewegen) in de weg staan.
Bronnen: