Mythe ontrafeld:
Moet je echt 8 glazen water per dag drinken?
We weten het allemaal: water drinken is goed voor je. Het lest de dorst, bevat geen suiker of andere toevoegingen en je wordt er ook niet dik van. Daarnaast helpt water je hersenen om hun werk te doen, het bevordert je spijsvertering en regelt je lichaamstemperatuur. Het menselijk lichaam bestaat zelfs voor meer dan de helft uit vocht. Geen wonder dus dat een mens niet langer dan een paar dagen zonder water kan. Maar die mythische 8 glazen per dag waar je overal over leest, die zijn soms behoorlijk lastig weg te klokken. Is zoveel water wel echt nodig?Feit of fabel?
Je vochtbalans op peil houden is belangrijk. Maar alle tijdschriften, bloggers en vloggers ten spijt, is de regel van 8 glazen (1,5-2 liter) per dag toch echt een fabeltje. Want ieder mens is verschillend. Hoeveel vocht je nodig hebt hangt af van de precieze vochthuishouding in je body, maar ook van hoeveel je beweegt en sport, van het weer en van je dagelijkse omgeving.
Vocht via je voeding
Ongeveer de helft van het vocht dat je dagelijks nodig hebt, krijg je binnen via je voeding. Je eten, dus. Drinken is daarbij niet eens meegeteld. Zo bestaat bijna al ons fruit voor minstens 80% (meestal zelfs voor meer dan 90%) uit vocht, en is zelfs een gepofte aardappel nog 75% water.Daarnaast wordt in je lijf ook vocht ‘gemaakt’. Tijdens de spijsvertering, bij het verbranden van voedsel, komen per dag wel 2 glazen vocht vrij. Tenslotte tellen alle drankjes die je drinkt mee. Water natuurlijk, maar ook sapjes, thee, cola en ja, zelfs koffie telt.
Luister naar je lijf
Maar hoe weet je nu of je genoeg vocht binnenkrijgt? Daar heeft je body twee geweldige manieren op bedacht. De eerste manier: dorst! Je krijgt een droge mond en dorstgevoelens. Luister je naar de signalen in je lijf, dan zit je goed. Zo simpel is het. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je, als je wacht tot je dorst hebt, te laat bent met drinken. Ook dat is een fabeltje.De tweede manier: de kleur van je urine. Daaraan kun je op elk moment van de dag zien hoe je ervoor staat. Drink je te weinig, dan is je plas donkergeel en zul je ‘m ruiken. Lijkt je urine wel water en loop je om de haverklap naar het toilet? Dan mag het best een glaasje minder. De gezonde middenweg is een lichtgeel plasje.
Bron: gezondheidsnet.nl
Wat kun je het beste drinken?
Heb je dorst, dan is water een van de beste keuzes die je kunt maken. Het hoeft geen mineraalwater te zijn, gewoon water uit de kraan is prima. Met een blinddoek om zul je het verschil hoogstwaarschijnlijk niet proeven en bovendien zijn er geen bewijzen dat mineraalwater beter voor je is dan water uit de kraan. Daar hebben we in ons land geluk: ons kraanwater is van topkwaliteit.Wist je dat…
… de geruchten dat koffie vochtafdrijvend zou werken helemaal niet waar zijn? Volgens de verhalen zou je met een bakkie troost meer vocht kwijtraken dan je binnenkrijgt. Niet waar, dus. Koffie versnelt even kort de vochtafdrijving, waardoor je na een kop koffie sneller dan anders ‘moet’. Maar meer vocht dan bij andere dranken raak je niet kwijt.Hoe veel water je precies moet drinken op een dag, kunnen we je niet vertellen. Dat zal verschillen van dag tot dag en van mens tot mens. Maar glazen tellen is niet nodig. Door te letten op de signalen van je lijf, ben je altijd op de hoogte van jouw vochtbalans.