Mindful wandelen

Gezond voor lijf, leden én hoofd

 

Je dagelijkse wandeling is op zichzelf al goed voor je gewrichten, je gewicht en je kans op hart- en vaatziekten, om maar eens een paar voordelen te noemen. Maar breid je ‘m uit met een mindfulness-oefening of twee, dan sla je flink wat vliegen in een klap. “Het geeft rust in de kop,” aldus Frans Klokkers, mindful wandelcoach en medewerker op het Klant Contact Centrum van Salland Zorgverzekeringen.

 



Wandelen is gezond

Wandelen. Het lijkt zo’n milde vorm van beweging. Er komt meestal weinig zweten bij kijken en je raakt nauwelijks buiten adem. Toch is wandelen in de juiste hoeveelheden net zo goed voor je als andere sporten. Door regelmatig te wandelen houd je je gewicht makkelijker op peil. Je kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en gewrichtsproblemen gaat naar beneden, je slaapt beter en je verbetert je immuunsysteem. Een bijkomend voordeel: je hebt er geen dure spullen of sportschool-lidmaatschap voor nodig. Win-win dus, dat wandelen.

 

 

Wist je dat… 5 dagen in de week een halfuurtje wandelen al genoeg is om de bewegingsrichtlijn van de overheid te halen?

 

 

Haal nog meer uit je wandeling

Naast al deze lichamelijke pro’s, kun je ook je psychische welzijn verbeteren tijdens je blokjes om. Hoe? Door het wandelen te combineren met mindfulness. Mensen die regelmatig mindful wandelen, geven namelijk aan minder gestrest, depressief en/of angstig te zijn. Het piekeren kan ook flink afnemen – en wie zou daar nu geen baat bij hebben?

 

Wat is mindful wandelen?

Simpelweg gezegd is mindful wandelen gewoon wandelen met aandacht. Tijdens het wandelen richt je jezelf op je lijf – je ademhaling en je zintuigen, je hoofd – de gedachten die daar allemaal rondspoken, en je omgeving. Frans Klokkers legt uit.

 

In het hier en nu

“Bij mindful wandelen is niets belangrijker dan het moment zelf. Niet wat er gisteren is gebeurd, niet wat er morgen allemaal nog moet. Je bent alleen maar bezig met het nu. Dit doe je door jezelf de opdracht te geven om je zintuigen te gebruiken – luisteren, kijken, ruiken... Wat voel je als je loopt? Hierdoor kom je los van je alledaagse zorgen en dat geeft rust in de kop.”

 

Mindful wandelen, zo doe je dat

Door kleine oefeningen in te bouwen, tover je een gewoon ommetje al snel om tot een mindful wandeling. Je kunt een tijdlang bewust door je neus in- en weer uitademen, terwijl je je stappen erop aanpast – drie stappen in, vier stappen uit, bijvoorbeeld. Of je luistert bewust naar de geluiden om je heen, zonder er wat van te vinden. Laat ze maar komen en gaan. Een paar minuten op deze manier doorstappen kan al resultaten opleveren: elke mentale pauze waarbij je loskomt van je gedachten en zorgen, is mooi meegenomen. Door het vaker te doen, worden de mentale pauzes vanzelf langer.

 

Mindful wandelen is een gouden combi:
je beweegt én je ontspant

 

Wandelcoach

Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen met mindful wandelen? Er zijn wandelcoaches die met kleine groepjes op pad gaan. Zo leer je spelenderwijs deze vorm van beweging kennen. En wat als het niet meteen lukt en je jezelf betrapt dat je toch piekert over je werk of een ruzie thuis? Frans Klokkers: “Dat is helemaal niet erg. Zodra je jezelf daarop betrapt, probeer je de gedachte los te laten en richt je je weer op je zintuigen.”

 

Al met al is er veel voor te zeggen om je wandelingen op te leuken met wat mindfulness-oefeningen. Ga jij de uitdaging aan?