Zo zit dat:

Maaltijden overslaan

Het is weer januari en afvallen staat hoog op het lijstje met goede voornemens. Geen wonder, want ongeveer de helft van ons Nederlanders heeft overgewicht. Ga jij net als veel anderen voor een snel, streng dieet waarbij je liefst zo min mogelijk eet en hele maaltijden overslaat? Hier lees je waarom je dat beter niet kunt doen.

Weg met die kilo's, en snel een beetje

De cijfers liegen er niet om. In 2021 waren volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 53% van de mannen en 47% van de vrouwen te zwaar. Veertien procent van ons had zelfs ernstig overgewicht. Eigenlijk wil niemand te dik zijn en daarom gaan we begin januari massaal op dieet. Hoe we het afvallen aanpakken, verschilt van persoon tot persoon. Hoewel de meesten van ons wel weten dat het beter is om op een gezonde, weloverwogen manier gewicht te verliezen, heeft het een groot nadeel: het gaat langzaam. Tegen beter weten in kiezen we dan toch vaak voor een snelle manier van afvallen. Sapkuren, maaltijdshakes, een koolhydraatverbod. Of maaltijden skippen dus. Op deze laatste manier van afvallen willen we hier wat dieper ingaan.


Maaltijd overslaan = minder eten

De dooddoener van vroeger, ‘elk pondje gaat door het mondje’, geldt nog altijd. Met dit afvalmotto in het achterhoofd, lijkt de afvalmethode van het maaltijden overslaan best logisch. En wat blijkt? Door maaltijden over te slaan, eet je over de hele dag genomen inderdaad minder calorieën. Een onderzoek uit 2020 liet zien dat wanneer je je ontbijt overslaat, je gemiddeld zo’n 250 kcal minder eet die dag. Mooi, horen we je denken. Maar… er zit een hele grote maar aan.

Maaltijd overslaan = minder voedingsstoffen

Hetzelfde onderzoek toonde aan dat wanneer mensen maaltijden overslaan, ze ook minder gezonde voeding binnenkrijgen. Minder fruit, groenten, peulvruchten, volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten, om precies te zijn. Precies die dingen die in de Schijf van Vijf staan. Hierdoor krijg je minder voedingsstoffen binnen, zoals vitaminen en mineralen. En minder energie, waardoor je je sneller moe voelt. Wie maaltijden overslaat, laat dus belangrijke brandstoffen aan zijn neus voorbij gaan.

Maaltijd overslaan = slecht voor je 

Ook blijken maaltijdskippers meer ongezonde snacks en/of junkfood te eten. Is het ontbijt eenmaal overgeslagen en neemt het hongergevoel toe, dan grijpen we al snel naar de eerste de beste reep of kiezen voor een zoete ontbijtdrank of een snelle hap. Hier wordt je eetpatroon niet beter van: je krijgt meer suiker, zout en/of ongezonde vetten binnen, wat op termijn weer kan leiden tot precies die gezondheidsgevaren die je met een te hoog gewicht ook al loopt: een dikkere buik, kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En zo ben je, zelfs al val je af door maaltijden te skippen, precies even ver van huis. 

Veel schiet je er dus niet mee op, met het overslaan van maaltijden. Wil je afvallen, doe dan jezelf een plezier en pak het slim aan. Een combinatie van minder maar wel gezond eten en meer bewegen is en blijft de sleutel tot afvalsucces. Een eetdagboek bijhouden kan daarbij goed helpen. Gebruik de app van het Voedingscentrum, Mijn Eetmeter , en maak daarbinnen gebruik van Mijn Balans  om op basis van jouw eet- en bewegingspatroon gezonde en gepersonaliseerde afvaltips te krijgen. Zo weet je zeker dat je verantwoord afvalt op een manier die bij jou past. Zonder maaltijden over te slaan.

Ook interessant

groeples yoga beginners

Zo begin je met yoga

Je hoort het overal: yoga is goed voor je. Zou je wel willen beginnen, maar ben je bang dat je niet lenig genoeg bent? Of weet je niet wat je aan moet? Lees onze tips en laat je niet langer tegenhouden!