Aarzel niet bij artrose

Eigen risico betalen hoeft niet

Ben je verzekerd bij Salland Zorgverzekeringen en heb je artrose in knie of heup? Aarzel dan niet en maak een afspraak bij een fysiotherapeut of oefentherapeut. Hij of zij kan je helpen bij pijn en beweegproblemen. Uniek bij Salland: je betaalt geen eigen risico, zoals bij andere zorgverzekeraars. Zo kunnen ook verzekerden die hun eigen risico nog niet hebben opgebruikt, zonder (geld)zorgen hun artrose laten behandelen door de fysiotherapeut.

Afbeelding van man met knieproblemen bij de fysiotherapeut

In Nederland zijn er 1,5 miljoen mensen met artrose, een vorm van reuma. Bij artrosepatiënten wordt het kraakbeen in gewrichten minder – vaak in de heup of de knie. Je kunt last krijgen van ontstekingen en er komen knobbels op de botten. Hierdoor krijg je pijn en stijfheid in de gewrichten. Fysiotherapie of oefentherapie vermindert bij deze klachten, en helpt je ook te blijven bewegen. Hierdoor kun je je dagelijkse activiteiten en werk blijven doen. Passende zorg, noemen we dat.  

Juist omdat fysiotherapie zo goed werkt bij artrose, krijgen patiënten 12 behandelingen bij een fysio- of oefentherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Deze vallen, net als de meeste andere vergoedingen uit het basispakket, onder het eigen risico. Heb je je eigen risico nog niet opgebruikt, dan betaal je de behandelingen dus alsnog zelf. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun eigen risico nog niet opgebruikt hebben, minder vaak voor hun artrose naar de fysio gaan. Zij lopen zo een behandeling mis die pijn vermindert en daarmee de levenskwaliteit verbetert. Dat zien we bij Salland Zorgverzekeringen liever niet! Doe je niets, dan kunnen de klachten verergeren, waardoor je op een later moment bijvoorbeeld een operatie nodig hebt.  

Professor Sita Bierma-Zeinstra legt uit op de website van Reuma Nederland: “Gewrichten moeten in beweging moeten blijven. Niet alleen voor de gewrichten zelf, ook om de spieren te sterken die de gewrichten moeten dragen. Kraakbeen heeft zelf ook beweging nodig om voeding te halen uit omliggend weefsel. Verder heeft beweging een ontstekingsremmende werking, en zorgt beweging er via het brein voor dat pijnsignalen worden gedempt. En vaak kan er meer dan mensen zelf denken.”

Blijven bewegen is dus heel belangrijk bij artrose. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je daarbij helpen. Daarom hoef je als Salland- verzekerde geen eigen risico te betalen over de fysiotherapiebehandeling voor knie- en heupartrose. Zo geven we iedereen met artrose de kans op een passende behandeling.